De praktijk is uitgerust met de nieuwste medische instrumenten en voorziet een volledig pakket aan verzorgingen waaronder: algemeen onderzoek, preventieve alsook geriatrische zorgen, medische beeldvorming (RX), chirurgie, acupunctuur en elektrotherapie, hospitalisatie, tandheelkunde, microscopie, huisbezoek en samenwerking met gespecialiseerde laboratoria.

ALGEMEEN ONDERZOEK - PREVENTIEVE ZORGEN

Bij een jaarlijks algemeen onderzoek kijkt de dierenarts je huisdier van kop tot teen na!

Er worden verschillende parameters (hart, lymfeklieren, body condition score, ...) gecontroleerd om zeker te zijn dat je huisdier nog gezond is en om aandoeningen vroegtijdig vast te stellen zodat zo spoedig mogelijk de gepaste verzorging kan ingezet worden. Vanaf de leeftijd van 8 jaar kan er een geriatrisch onderzoek gebeuren waarbij ook een bloedonderzoek plaatsvindt indien gewenst. 

Dieren kunnen op dit moment worden gechipt, gevaccineerd, gewogen, de nagels worden geknipt, ... Allemaal specifiek op maat van uw huisdier.

HUISBEZOEK

Huisbezoeken zijn mogelijk wanneer men dit wenst. 

Gelieve hiervoor telefonisch een afspraak te maken!

Indien mogelijk wordt er toch aangeraden naar de praktijk te komen zodat een nauwkeuriger onderzoek kan gebeuren aangezien daar veel meer materiaal ter beschikking is.

 

 

ACUPUNCTUUR - ELEKTROTHERAPIE

De dierenarts volgde een postgraduaat acupunctuur bij de 'International Veterinary Acupuncture Society' (IVAS). 

Oosterse geneeskunde heeft een holistische visie, vaak gaat het over het voorkomen van ziekte door de patiënt mooi in evenwicht te houden daar waar de Westerse geneeskunde pas ingrijpt wanneer er reeds ziekte opgetreden is. 

Deze 2 types van geneeskunde kunnen elkaar echter zeer mooi aanvullen, zo kan bijvoorbeeld het gebruik van ontstekingsremmers/pijnstillers beperkt gehouden worden bij patiënten met een hernia of dysplasie door deze therapie aan te vullen met een acupunctuurbehandeling.

Acupunctuur wordt tegenwoordig erkend door de Wereldgezondheidsorganistatie (WHO).

De praktijk beschikt ook over een toestel dat kleine hoeveelheden stroom door middel van acupunctuurnaalden door het lichaam kan sturen, deze zorgen voor een sterker en langduriger effect van de acupunctuurbehandeling.

SPOEDGEVAL

De dierenarts staat in voor spoedgevallen van eigen patiënten in de mate van het mogelijke, gelieve hiervoor telefonisch contact op te nemen op het nummer 0471 09 32 00.

 

 

HOSPITALISATIE

De praktijk is uitgerust met gespecialiseerde dierenhokken (incl. vloerverwarming) zodat geopereerde dieren rustig kunnen ontwaken uit de anesthesie (recovery) en erg zieke dieren in alle comfort kunnen gehospitaliseerd worden.

Dit biedt de mogelijkheid om hen 24/24 nauwgezet op te volgen en hen een infuus te geven indien nodig, zij worden bijkomend regelmatig getrakteerd op TLC (tender loving care). De dieren worden ook 's nachts gemonitord en blijven niet alleen achter.

MEDISCHE BEELDVORMING

De dierenartsenpraktijk beschikt over een digitaal radiografietoestel. 

Hier kunnen kwalitatief sterke beelden mee genomen worden, deze kunnen op vraag naar de eigenaar doorgemaild worden.

Om een goede RX-foto te nemen moet het dier goed gepositioneerd worden en even onbeweeglijk blijven liggen. Voor sommige posities of wanneer het dier wat onrustig is, kan het nodig zijn om de patiënt even licht te verdoven. Daarom blijft het dier best nuchter voor dit onderzoek.

Röntgenfoto's worden vaak genomen om botten en gewrichten in beeld te brengen, ook van de borst- of buikholte kunnen de foto's veel nuttige informatie leveren zoals bijvoorbeeld wanneer er mogelijk een vreemd voorwerp werd opgegeten of blaasstenen aanwezig zijn.

 

TANDHEELKUNDE

Tandverzorging is erg belangrijk voor zowel honden, katten als konijnen.

Wanneer het mogelijk is, poets je best de tanden van je hond of kat. 

Onze huisdieren maken net als mensen tandsteen aan, deze zorgt ervoor dat de adem erg begint te stinken. Ook medisch zijn hier gevolgen aan verbonden zoals tandvlees dat ontsteekt, bacteriën die via het tandvlees in de bloedbaan circuleren en daar organen zoals het hart aantasten, losse tanden en tandpijn waardoor deze dieren minder gaan eten.

Ook konijnen moeten bij de jaarlijkse controle opgevolgd worden. De tanden van konijnen groeien immers hun hele leven lang. De knaagdieren slijten ze normaal af door te knagen, wanneer deze tanden echter niet mooi ten opzichte van elkaar gepositioneerd staan gaan ze onregelmatig afslijten en ontstaan er punten waardoor deze dieren pijn krijgen en stoppen met eten.

De dierenarts kan onder verdoving onder andere de tandpunten van konijnen bijvijlen, tandsteen bij honden en katten verwijderen en tanden trekken.

CHIRURGIE

De praktijk beschikt over een operatiekwartier met een gasanesthesie toestel waardoor dieren op de meest veilige manier in slaap kunnen worden gebracht. Verder zijn er speciale toestellen voorzien (autoclaaf +ultrasoon reiniger) zodat al het materiaal nauwkeurig steriel kan gemaakt worden.

Belangrijk is dat de patiënt nuchter is voor de operatie (zeker 12u niet eten).

Na de operatie mag het dier rustig wakker worden in de recovery en eens goed wakker mag hij naar huis. Er kan een kap of body voorzien worden opdat het gezelschapsdier niet aan de draadjes begint te likken. 

Na een tiental dagen wordt de wonde nog eens gecontroleerd en mogen de draadjes eruit.

MICROSCOPIE

 Dankzij de microscoop kunnen we met het blote oog onzichtbare ziekteverwekkers zoals mijten toch in beeld brengen, ook cellen kunnen bestudeerd worden. De staalnames gebeuren snel en gemakkelijk zodat het dier hier heel weinig hinder van ondervindt en er ter plekke snel een diagnose gesteld wordt.

 

De microscoop is een grote hulp onder andere bij oorontstekingen, huidaandoeningen, bloeduitstrijkjes en het onderzoeken van tumoren.

LABO RESULTATEN

Er kunnen verschillende soorten stalen naar het labo gestuurd worden; bloed, stoelgang, urine, vochten die geaspireerd werden, microscopiepreparaten, swabs en zelfs biopten of gezwellen.

De dierenartsenpraktijk werkt nauw samen met gespecialiseerde laboratoria (BELAC accreditatie) zodat de stalen door professionelen onderzocht worden, mensen die de hele dag door enkel met deze materie werken en samen met de dierenarts de resultaten interpreteren.